Amma

Jag hör allt oftare att barn ammar. "Mitt barn vill amma flera gånger varje natt..." Jag tycker det borde vara mamman som ammar, medan barnet ammas alt. äter eller diar (fast diar låter mer som något djur gör).

Hörde häromdagen en journalist på Sveriges Radio säga följande: "Barnet ammade sin mamma..." Självklart förstår jag att det var barnet som åt - men jag hajade till en aning när jag hörde detta. Ibland kan det uppstå förvirring. Säger man "Kalle ammade i sex månader" så förstår ju var och en att Kalle är ett barn. Men säger man "Lisa ammade i sex månader" så uppstår frågan om man talar om modern eller barnet.

Vi har haft uppe frågan och sagt ungefär det som Språkrådet sammanfattar i följande text:

"Man kan säga "barnet ammar".
Verbet dia betydde ursprungligen bara 'få di'. Men det kom ganska snart att även användas om att 'ge di'. Denna dubbla betydelse hos dia är allmänt accepterad. Eftersom dia nästan enbart används om djur ställer den sällan till med några tolkningsproblem. Jämför följande satser: "Kalvarna diar fortfarande", "Kattmamman låg i solen och diade sina ungar".

Verbet amma däremot betyder enligt ordböckerna bara 'ge di'. Men som vi vet så används det också om det som barnet gör. Ordboksredaktörer och språkvårdare accepterar inte detta lika lätt som den dubbla betydelsen hos dia. Anledningen är säkerligen att amma nästan enbart används om människor. Här kan det lättare uppstå förvirring. "Hanna ammar fortfarande". Är det mamman eller barnet som är Hanna? "Min flicka ammade bara en månad". Menar man att flickan som barn inte ammades mer än en månad eller var det som vuxen, som mor, som hon inte gav sitt barn di mer än en månad? Men för det mesta är det inget problem och det är därför språkbruket har uppstått. Vi bör acceptera amma."

Vi har även diskuterat amma, ammas och dia i några program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista