Flickor

Efter att jag flyttade från Sverige 1996 börjar jag nu lägga märke till att alla substantiv som slutar på -a i svenskan och som enligt regeln borde bli till -or numera nästan alltid uttalas -er av de flesta svenskar. Jag lyssnar ofta på webbradio och hör nästan uteslutande ord som 'mammER' och 'pappER' , 'kollegER' och 'människER'. Är det en tillfällighet att jag lägger märke till detta just nu eller har det skett en förändring det senaste decenniet? Ärligt talat kommer jag inte ihåg exakt hur jag uttalade dessa ord medan jag bodde i Sverige men nu stör jag mig på denna märkliga vokalharmonisering, eller vad man ska kalla den.

Din fråga har vi haft uppe många gånger och då brukar det, bland annat, sägas att skriftspråk och talspråk är två olika saker.

Svenska stavningsregler är sedan drygt hundra år desamma över hela landet, praktiskt och bra, men svenskt uttal har i alla tider varierat. Det finns inga skäl att motarbeta urgamla regionala uttal som 'flicker' och 'skater'. De som använder argument "det stavas ju så" glömmer nog bort att talet kom före skriften...

Om du tycker att du hör -er-uttal oftare nu för tiden, kan det bero på att icke-manusbundet tal blivit allt vanligare i radio och tv. En annan, motsatt, utveckling är ju att skriftspråket påverkar talet allt mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista