Självmord - ta eller begå

Nästan alla mina vänner säger ta självmord när de förstås menar 'ta livet av sig' eller 'begå självmord'. Jag är 24 år gammal och jag undrar om det här är en generationsfråga eller om det är ett fel som har gjorts sedan länge. Det är ett av få språkliga fadäser som faktiskt irriterar mig och jag har börjat säga att jag ska "begå körkort" som hämnd mot mina vänner.

Frågan har tagits upp i vår bok Språket (en samling frågor från programmet) och där står det så här: 

Ta självmord betraktas fortfarande som ungdomsspråk, men ungdomar blir äldre och det är fullt möjligt att uttrycket kommer att ta sig in i allmänspråket. Man kan jämföra med ta beslut som ofta ersätter det äldre fatta beslut. Utan att någon fattat beslut om det, har ta beslut blivit det vanligaste uttrycket.

Ta har helt enkelt fått en utökad roll som funktionsverb. Det kan då ersätta äldre funktionsverb som fatta, begå, vidta (åtgärder). Verben fatta och begå har inte någon egen betydelse i fraserna fatta beslut och begå självmord. Deras uppgift är kort och gott att göra uttrycken till verbfraser.

Varför retar sig så många på ta självmord men nästan ingen på ta beslut? Gissningsvis för att det är vuxna som säger ta beslut men ungdomar som säger ta självmord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".