Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.

Denna/detta

Min uppländska flickvän påpekar att jag ofta använder detta istället för 'det', t.ex. "Jag förstår detta", "Detta var spännande" o.s.v. Hon menar att det är ett västsvenskt dialektalt drag som Fredrik Lindström har använt som exempel i sin dialektserie. Jag är uppvuxen strax norr om Göteborg. Själv har jag aldrig lagt märke till detta(!) men undrar egentligen bara om hon har rätt, att det är ett västsvenskt drag. Betydelsemässigt ser jag ingen skillnad utan ser det som utbytbara pronomen.

Den sydsvenska grammatiska egenheten att säga "göra på detta sättet" i stället för standardsvenskans "göra på det här sättet" har vi talat om flera gånger och skrivit om i vår bok "Språket" (svenska folkets frågor till programmet). Nedan följer texten ur boken.

Särskilt om man kommer från södra eller västra Sverige kan man säga denna eller detta. Det är det vanliga sättet att uttrycka sig på på flera av götamålen. Astrid Lindgrens rumpnissar talar götamål: "Voffor gör di på detta viset?" Man anger bestämdhet två gånger: detta och viset.

Kort sagt: I Götaland är det vanligt att säga denna bilen och detta programmet, i Svealand och Norrland är det vanligt att säga den här bilen och det här programmet. Konstigare än så är det inte och i båda fallen har vi dubbel markering av bestämdhet. De mer formella varianterna denna bil och detta program förekommer sällan i tal utan hör mera till skriftspråket, till och med det formella skriftspråket.

Många av oss i södra Sverige har svårt att förstå att vi inte ska få använda våra demonstrativa pronomen denna, detta, dessa i tal. Och det är inte bara i gatuspråket de här formerna finns. I kyrkan talar prästen om vad som gäller i "detta livet", och i skolan säger läraren att vi måste göra "denna läxan", och hemma säger mamma att du måste äta upp "dessa smörgåsarna". Det är så man lär sig att använda demonstrativa pronomen, även om mönstren strider mot vad det står i en del grammatikböcker."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".