Även fast/om, fast än

Hur använder man även? Jag har hört även fast flera gånger men tycker att det borde vara även om eller fast än? Är det någon betydelseskillnad?

I en tidning träffar jag på följande fenomen. Är det möjligen felaktigt? ”Regimerna måste bestraffas även fast de är ekonomiskt fördelaktiga” och ”även fast hennes ledning tycker…”. Jag känner mig inte hemma med det, även fast jag är tolerant. Ska jag godta det?

Detta är ett nytt utryck som vunnit terräng under senare år. Det är svårt att förstå varför även fast verkar tränga undan även om. Möjligen är osäkerheten i användningen av om en förklaring.  Om det är så att om numera tydligare markerar osäkerhet, så skulle vi på sikt kunna få en variation mellan även om som uttryck för något osäkert eller till och med overkligt och även fast som uttryck för vad som är för handen.

Vi skulle då, å ena sidan, säga ”Även om jag mot all förmodan skulle bli bjuden, så kommer jag att tacka nej”. Här uttrycker bisatsen något föga troligt. Å andra sidan skulle vi säga ”Även fast de flesta har tackat nej till festen, så tänker jag ändå gå”. Det skulle då betyda att även fast har en användning som liknar trots att och fastän, och det mesta tyder på att det är så det håller på att bli.

Kort sagt: även om framför det hypotetiska, även fast framför det verkliga. Nu bör vi väl lägga till att även fast ännu inte betraktas som standardspråk, även fast man hittar en del exempel i dagens tidningstext.

Vi har också haft den fråga i en program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista