Ännu/ändå

Ska man säga ännu värre eller ändå värre. P-O Enqvist använder den senare varianten i "Ett annat liv", vilket har bidragit till min förvirring. Jag vore tacksam om ni kan reda ut detta.

Ni talade i programmet om en ”ordbok som kunde blivit tjockare ändå”. Jag tillåter mig att tro att ni menade att boken kunde blivit "ännu tjockare". Skillnaden mellan ännu och ändå förefaller att suddas ut. Om det tycker jag inte. Språkpolis men framför allt språkälskare.

Ända sedan medeltiden har vi haft två ord för att ange ökad grad: boken är ännu tjockare är rätt, men det är också boken är ändå tjockare. Vilket ord vi tar till varierar från person till person och mellan olika delar av landet, men ännu är 40 gånger vanligare än ändå. Vad som kanske krånglar till diskussionen om dessa ord är att de har ytterligare varsin betydelse. Ännu kan betyda 'fortfarande', och ändå kan betyda ’trots det’. Men dubbeltydighet är ju inte unikt för detta ordpar.

I följande länk finns ett program där vi diskuterar detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".