Jämfört med/än

När man som jag har bott många år utomlands och sedan flyttar hem till Sverige igen märker man att 10-15 år räcker för att språket ska ha förändrats i viktiga avseenden. Det finns gott om exempel och ett av dem är att det inte längre tycks heta ”det är bättre på landet än i stan” utan ”det är bättre på landet jämfört med i stan”. Varför använder man ofta jämfört med istället för det kortare än? Det gör ju inte meningen kortare eller enklare.

Språkbrukare som varit utomlands under en längre tid brukar kunna komma med intressanta iakttagelser och detta är en sådan.

Helt nytt är emellertid inte detta jämfört med. I svensk ordbok från 1966 avråder man från uttrycket. Det betyder att författarna tyckte att det var alltför vanligt redan då men också långt tidigare använde en kompetent skribent som August Strindberg uttrycket.

Även om jämfört med blivit vanligare dyker de inte upp i enkla jämförelser. Vi säger sällan meningar som ”Kalle är längre jämfört med Pelle” men däremot kan vi säga ”företaget gör ett bättre resultat i år jämfört med förra året”. Här finns dessutom en annan konstruktion i bakgrunden ”företaget gör ett bra resultat jämfört med förra året” – meningen skulle kunna tolkas oms en sammanblandning av två uttryck (bättre än förra året och bra jämfört men förra året).

Spridningen av jämfört med underlättas också av att uttryckte erbjuder fler möjligheter än det enkla än. Det går till exempel bra att säga ”Jämfört med förra året gör företaget ett mycket bättre resultat” och ”jämfört med de andra i gruppen uppför hon sig mycket mognare”. I de här två exemplen går det inte att byta ut jämfört med mot än; jämfört med kan inleda en mening men det kan inte än. Än är alltså inte lika användbart som jämfört med. Det är i meningar där båda går lika bra som jämfört med har blivit vanligare under de senaste tio åren. En klok strategi är att spara på trycksvärta och skriva än så länge det går.

En utläggning om det finns även i programmet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".