Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.

Ännu/fortfarande

Jag gick i skolan på 40-talet och vi fick lära oss att skilja på fortfarande och ännu, men mycket ofta ser och hör man i dagstidningar, såväl som i radio och tv, följande exempel: "polisen har fortfarande inga spår efter förövarna". Borde det inte vara ännu där?

Ja, frågan är vad man fick lära sig på 40-talet. Att döma av detta brev och en del andra, så har det funnits en princip som säger att fortfarande inte ska kombineras med negation. Vi har inte lyckats hitta denna norm i dagens eller gårdagens språkvårdslitteratur eller i ordböckerna.

För det första kan vi notera att ännu ofta kombineras med negation. Man kan säga "Hon har ännu inte flyttat till Malmö", men man kan också säga "Hon bor ännu kvar i Örebro". Samma möjligheter har fortfarande. Man kan säga såväl "Hon har fortfarande inte flyttat till Malmö" och "Hon bor fortfarande kvar i Örebro". Det vanliga är att ännu kombineras med negation och att fortfarande inte gör det. Men varför ska man göra en tendens till ett krav, det verkar dumt.

Dessutom finns det en intressant betydelseskillnad mellan ännu och fortfarande i negerad sats och den betydelseskillnaden skall vi väl snarare vårda en förbjuda. Om man säger "Polisen har ännu inga spår efter förövarna", så ligger det nära till hands att tro att polisen snart kommer att ha det. I meningen "Polisen har fortfarande inga spår efter förövarna", så ligger det mer av kritik i påståendet, (trots att man haft tid på sig). Tjugo år efter Palmemordet torde fortfarande vara ett bättre val i följande mening än ännu: "Palmeutredningen har fortfarande inga säkra spår efter mördaren".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".