"Vi hade blodiglar som vi matade"

Lyssnade just på programmet, och hörde att ni talade om dragplåster. Lars-Gunnar Andersson nämnde då, att det var ett plåster som användes från medeltiden fram till tidigt 1900-tal.
Jag måste då berätta att jag, som en del i min farmaceututbildning, gick elev på apoteket i Nässjö 1964-1965. Vi hade där dragplåster som vi sålde. Jag minns tyvärr inte vad detta plåster innehöll, bara att det var en kletig massa som skulle läggas på bölder o dyl.
Känner mej ganska antik när jag tänker på detta. Apoteken har utvecklats enormt på 40 år. Nässjö var nog ganska konservativt: Vi hade t.ex. blodiglar som någon person köpte då och då. Vi elever hade till uppgift att byta vatten på dessa iglar en gång i veckan. Eftersom vi tyckte synd om krypen, matade vi dom också ibland med vårt blod (stack oss i fingrarna för detta ändamål!)
Lena Lagnerö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".