Språket 11/2 Det afrobrasilianska språkarvet

Laura Álvarez López vid institutionen för spanska, portugisiska och latinamerikastudier vid Stockholms universitet berättar om sin forskning.

Hon gjorde sitt fältarbete i staden Salvador i nordöstra Brasilien, där hon spelade in många samtal med och mellan medlemmar i afrobrasilianska religiösa grupper, så kallade candomblégrupper. Hennes analys är tvärvetenskaplig och hon beskriver hur ökad politisk självmedvetenhet bland människor med afrikanskt ursprung påverkat deras språk. Språkförändringar sker i form av kedjereaktioner, säger hon. En ökad självkänsla kan leda till ett behov hos en grupp att markera sig också språkligt och hos den afrobrasilianska gruppen har det tagit sig uttryck i ett intresse för afrikanska språk, främst yoruba, som talas i Nigeria.

Många studerar  yoruba och kryddar sitt tal med ord och uttryck från yoruba. Några nigerianska ord ingår i det brasilianska ord- förrådet, som ”orijás” för gudomligheter och ”Ienmanjá”, namnet på en gudinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista