Många mångtydiga ord.

Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor om ord med flera betydelser och ger en kort introduktion till ”tal-aktsteori”. Denna förutsätter att vi samarbetar när vi talar med varandra och att vi är rationella varelser.

Och med denna teori i bakhuvudet kan man kanske lättare förstå kontaktannonsernas förmulering” allmänna intressen” som en lyssnare skriver om! Den som skrivit annonsen vill helt enkelt berätta att han/hon är som folk är mest, och läsaren förväntas ge en välvillig tolkning!
Samma teori kan användas för att förstå varför brevskrivaren från Helsingborg fick förseningsavgift på biblioteket. Han hade läst ett anslag ”Biblioteket stänger på måndag”, tänkt: ja, det gör det väl alltid, och gått dit på måndag för att lämna tillbaka en bok. Men biblioteket var stängt!
En sådan formulering är förstås inte entydig (som ”B. kommer att vara stängt måndagen den....”hade varit), men måste ändå tolkas som att det är stängt hela måndagen, i motsats till vad som är normalt! Läsaren av anslaget förväntas göra en rationell tolkning.
-Lasta och lossa frågar en lyssnare om. Varför säger en del ”lasta av” när verbet ”lossa” finns? Jo, för att lossa används bara i vissa situationer, om båtar och lastbilar. Om vanliga bilar, m fl saker, använder man ”lasta av/ur”
-”hönsen kläcker” kan man väl inte säga - höns lägger ägg eller värper ägg, tycker en lyssnare och får oreserverat stöd.
- ”få” i betydelsen ”vara tvungen” ställer sig en lyssnare tveksam till. Men ”få” med den betydelsen har varit i bruk redan i yngre fornsvenska, alltså ca 1400-talet, jämte ”få” i bet. ”erhålla gåva” etc.
Ju kortare ord, ju fler betydelser gäller många ord, säger Lars-Gunnar Andersson.
-”Störsel” finns inte, men själva ordbildningen är inte orimlig, efter mönstret höra-hörsel, föra-/in/försel, etc. apropå ett brev från Lund där en lyssnare läst detta hemmagjorda ord, som vi inte hittat något annat exempel på.
”Prioritera bort eller ned” tas upp i ett brev, och uttrycket är numera väl etablerat och fyller ett behov, blir svaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista