Svenskan i Finland och frågor om "småsaker" Språket 25/5

Vi talar om svenskan i Finland. Marika Tandefeldt är ordförande i Svenska språknämnden i Finland och hon talar om två utvecklingstendenser:
-dels att kravet på studentprov på båda språken försvinner, vilket kan leda till sämre språkkunskaper i svenska för majoriteten.
-Dels att allt fler finsktalande föräldrar vill sätta sina barn i svenskpråkig skola för att ge dem tvåspråkighet i bagaget. Detta har lett till att finsktalande barn ibland är i majoritet i svenska skolor, vilket naturligtvis påverkar kvaliteten på språkundervisningen. För att ”språkbad” ska fungera, måste antalet finskspråkiga barn begränsas, anser Marika Tandefelt. Reporter Sture Johansson.

Språkfrågorna handlar denna vecka om ”småsaker”, speciellt om kongruens:
-Säger man ”kommunalrådet åtalat” eller Kommunalrådet åtalad”? Svaret är att vi ogärna omtalar personer som neutrum.
-Heter det ”ett pm eller en pm”? Och ska det kanske vara stor bokstav?
-Ja, Svenska språknämnden rekommenderar ”ett pm” men ”en pm” kan man också säga. Små bokstäver rekommenderas för företeelser som inte är namn, exempelvis LO.
-Heter det ”förvaltningschef xx” eller ”förvaltningschefen xx”? I tilltal, som på kuvert, är det typiska i svenskan att vi använder obestämd form. Men när xx omtalas kan båda formerna användas; vilken form vi använder beror på titeln i fråga. ”kommunalrådet x” men ”professor y”.
-En brevskrivare har sett en bok med undertiteln ”Konsten att marknadsföra din kompetens”. Borde det inte heta ”..sin kompetens”?  Båda är korrekta meningar, vilket som används beror på perspektivet!
-Och samma svar får brevskrivaren som undrar om det bör stå ”såld” eller ”köpt” på bilen hos bilfirman.
- På en ölburk står det ”Bryggd enlig svenska traditioner”. Brevskrivaren vill att det ska stå ”Bryggt enl....”. Ja, om vi tänker oss ”öl” som subjekt, men subjektet kan ju vara ”drycken”! Det blir fel bara om vi tänker in ett speciellt subjekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista