Språket 1/6 Om tvåspråkighet

Gisela Håkansson, som är professor i allmän språkvetenskap i Lund, besvarar några lyssnarbrev om tvåspråkighet. Hur ska man som föräldrar med varsitt modersmål verka för att barnet blir tvåspråkigt?

Hennes svar är att föräldrarna ska tala sitt eget språk med barnet, det som är naturligt. Den gängse uppfattning numera är att barnet INTE blir förvirrat, utan mycket väl klarar av att hålla isär de båda språken. Språkblandning förekommer nog i alla flerspråkiga familjer och förr trodde man att det tydde på bristande språkbehandling. Idag tror man det motsatta – det tyder på hög språkbehärskning. I familjer där föräldrarna själva blandar språken, gör naturligtvis också barnen det, men de lär sig av andra, enspråkiga situationer, språkens särart. Från flerspråkiga miljöer, i exempelvis Afrika och Asien, vet vi att det går utmärkt väl att växa upp med flera språk. En förutsättning är att barnen hör ”tillräckligt” mycket av språken, och i meningsfulla sammanhang.
En ofta upprepad my är att vi bygger alla språk på modersmålet, att vi översätter från vårt första språk. Det finns inga studier som visar att andraspråket blir bättre om modersmålet är väl utvecklat. Tvärtom, finns belägg för att invandrarbarn i Sverige kan vara mycket bra på svenska, men sämre på sitt modersmål. Ibland kan man se motiveringen från Skolverket att modersmålet ligger till grund för svenskan – en myt, alltså. Däremot är det förstås så att modersmålet är viktigt för kunskapsinhämtningen, innan barnet kan tillräckligt bra svenska.
Finns det belägg för att man blir smartare om man är flerspråkig? Det är svårt att mäta, säger Gisela Håkansson, men det är många som hävdar att man har bättre förutsättning.
Övriga frågor i veckans program:
Varför hör man uttrycket ”dofta på vinet” undrar en lyssnare. Vin luktar väl, inte doftar? Nja – i vinkretsar är faktiskt uttrycket ”dofta på vinet”, säger producenten för P1:s matprogram Meny, Sven Ekberg och professor Lars-Gunnar Andersson bekräftar denna ganska nya användning av ”dofta”. För vin är doft bra, lukt mindre bra!
En matfråga: vad är skalpotatis? Jo, potatis som är kokad med meD skalet på och serveras sådan!  Ordet finns inte md i våra vanliga ordböcker, men i Svenska Akademiens ordbok finns ett första belägg ur ”Soldat med brutet gevär” av Vilhelm Moberg från år 1944.
Men det är inte självklart hur det inbördes förhållandet mellan leden i ett sammansatt ord ska tolkas. En lyssnare ger exemplet gatuförsäljare: en som säljer på gatan och bilförsäljare: en som säljer bilar. Finns det ingen ordning, undrar brevskrivaren. Och svaret är nej, man måste ofta ha kännedom om företeelsen för att tolka ordet rätt. Vi drar lätt slutsatsen att en trähylla är en hylla av trä, medan en bokhylla är en hylla för böcker, men det framgår inte av själva ordbilden!
Ett annat ämne: varför säger vi kung och drottning och inte drott och drottning?
”Drott” betydde ursprungligen ”krigarskara”, ”drottin” kallades den man som ledde skaran, och ”drottning”, med feminina avledningen är den enda form som levt kvar. Någon förklaring finns egentligen inte.
Varför finns ett ”l” med i stavningen av ”karl” – det hörs ju inte? Stavningen ger faktiskt tips om ett tidigare uttal, som så ofta, säger Lars-Gunnar Andersson. Enligt en uppgift från slutet av 1600-talet fanns det uttal, utan ”l” redan då. Varför ”l” finns med i uttalet av namnet ”Karl” med samma ursprung finns det ingen förklaring till.
”Vi är överens om att ordet ”pala” betyder att utse någon medelst en ramsa, ex vis ”ole dole doff”, skriver en lyssnare. Men ordet finns inte med i ordlistorna.
-Ursprunget till ordet ”pala” är en äldrae ramsa, ”apala misala etc”, säger Lars-Gunnar Andersson och det används i vissa delar av landet, bl a i Västsverige. Den yngre generationen ”olar” i stället, och det ”neutrala ordet” är förmodligen ”räkna”!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista