Språket 28/9 Om Papua Nya Guinea, brytning i SR och uttalsfrågor

Landet Papua Nya Guinea har fem miljoner invånare och omkring 860 språk. Lena Näslund har rest i landet. Barn till föräldrar som flyttat från hembyn förlorar ofta föräldrarnas språk, men många uttrycker också en önskan om att bevara modersmålet.
Hiba Daniel har varit programledare för ”Ring P2” i två veckor och  Sveriges Radio har fått många klagomål på hennes brytning. Olle Josephson, chef för Svenska språknämnden, diskuterar reaktioner på ”främmande” uttal.
Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor om uttal.

-Är det något organiskt fel som gör att svenskar inte tycks kunna uttala ”Schweiz” och ”schnitzel”, undrar en lyssnare.
-På sätt och vis – vi har inte den ljudkombinationen i svenskan och då är det ofta svårt att uttala den när vi  i vuxen ålder stöter på den.
-Är det rätt att uttala ”marschmusik”  på samma sätt som ”mars-musik”? Nej, men detta ”förenklade” uttal förekommer - förväxlingsrisken torde vara liten.
En lyssnare har noterat (det nya?)uttalet ”Evropa”. Är det påverkan av valutan som ju ofta uttalas ”evro”? Kanske, men det låter osannolikt, svarar professor Lars-Gunnar Andersson. De vanliga uttalen för vår världsdel är ”Eropa” eller med diftong: ”Europa”. En anledning till att ett ”v” skulle dyka upp här är att i det vanliga uttalet av ”u”, som i ”hus”, finns det något som påminner om ett ”v”. Det kan man påminnas om av små barns stavning som ibland blir ”huvs”. Om U-et finns i uttalet av Europa, kan v-et förklaras av det. Men ljudkombination eu är ”organiskt” bekymmersam för oss svenskar, eftersom vi saknar den i språket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".