Språket 29 mars Forskning om orsaken till stamning och språkfrågor om ords ursprung.

Nyligen togs ett nytt steg mot att förstå orsaken till stamning. När Per Alm, forskare vid Lunds universitet, doktorerade i neuropsykologi presenterande han en teori om två olika styrsystem för talet. Ett som ger startsignaler till det vi säger och styr det vardagliga spontana talet och ett som kopplas in i under vissa speciella förhållanden. Enligt teorin har stammande problem med det första systemet, startsignalerna kommer inte rätt helt enkelt. Men om styrningen av talet kopplas om till det andra systemet kan stamningen försvinna för tillfället. Håkan Svensson har talar med Per Alm.
Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet, besvarar lyssnarfrågor.

-Mörkertal, ett svenskt 70-talsord, gärna använt inom kriminologin för att beteckna icke-anmälda brott, finns även på tyska, Dunkelziffer, påpekar flera lyssnare!
-Varifrån kommer orden ”raggmunk” och ”råraka”? Ja, munk-delen kommer från personen ”munk” som fått ge namn åt bakver som sväller upp. ”Ragg” är samma ragg vi stöter på hos hundar och andra med sträv päls.
Rårakan är det däremot svårt att få besked om i etymologiska ordböcker.
- Vilket är ursprunget till ordet ”skallgång”? Ja, Svenska akademiens ordbok, som ger en mängd historiska exempel på ords användning, berättar att ursprungsbetydelsen när ett gäng jägare, med skällande hundar, driver vilt framför sig. Sedan har betydelsen utvidgats till att avse också genomsökning av område utan skall, t ex för att hitta försvunna personer, och till allmänt letande av en person; ”han gick skallgång i radioarkivet” är ett exempel ur tidningstext.
- En lyssnare undrar varifrån ordet ”spickgädda” kommer. Det används i Blekinge om liten fläck på väggen som missats vid målning!
- Ett tips vid sökning av ovanliga, dialektala ord är att pröva olika stavningar, och på ”ordet ”spikgädda” fick Lars-Gunnar Andersson två träffar på google. Den första avsåg en miss i plöjningen av åkern; spikgäddan var den oplöjda fläcken. Den andra träffen berättar att man i vimmerbytrakten kastar, eller kastade ”spikgädda”, samma sak som ”kasta smörgås”. Svenska akademiens ordbok ger flera ord som börjar på spik- eller spek-; spekkött, spekekorv och spicken sill. ”I fråga om fisk, kött o d : insaltad, torkad eller rökt, avsedd att förtäras rå, utan ytterligare bearbetning. Spik tolkas som ett gammalt ord för ”träflisa”, kanske det man använde när man torkade t ex fisken (gäddan). Varför just spikgädda hamnat på åkern eller den målade väggen, det går inte att svara på.
- Vad betyder ordet ”jorddragen”? Jo, detta är ett gammalt ord, belagt i skrift från början av 1800-talet, som beskriver en ”folkmedicinsk behandlingsmetod”: att dra den sjuka människan genom utrymmet man kan hitta mellan en ytlig trädrot och själva marken, jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista