Språket den 29 november Språkteknologisk forskning

Vi har besökt språkteknologerna som arbetar med att få datorer att förstå vad människor säger. Oftast kommunicerar vi med våra apparater genom knapptryckningar, men det finns tillfällen då det skulle vara bra att ha händerna fria ochi stället styra tekniken genom att tala till den. Kanske skulle det också kännas naturligare för oss om vi kunde föra en dialog med datorn eller roboten.
Björn Gambäck på SICS, Svenska institutet för datorvetenskap, forskar kring hur man kan bygga upp dialogsystem mellan människor och maskiner så att det är människan som styr dialogen. Idag fungerar systemen tvärt om, som när man beställer tågbiljetter via telefon.
Björn Granström, professor på institutionen för tal, musik och hörsel vid Kungliga Tekniska högskolan, arbetar också med dialoger mellan maskiner och människor. Han tror att vi i framtiden kommer att kunna tala med maskinerna.
Ett användningsområde när det är bra om datorn kan förstå vad vi säger är när vi vill ha händerna fria, tex när vi kör bil. Det kan också vara ett viktigt hjälpmedel för synskadade.
Reporter Malin Avenius. 

Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor om språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".