Språket den 22 augusti Du och ni, då och nu

Många lyssnare har skrivit brev sedan de hört ett reprisprogram av Språket där Bror Rexed berättade hur han som ny chef för Socialstyrelsen lade bort titlarna med sin personal 1967.
Vad har hänt med våra tilltalsvanor sedan dess?
Professor Lars-Gunnar Andersson diskuterar några av frågeställningar i breven.
En lyssnare berättar hur hon som sekreterare på ett stort företag på 60-talet fick forska i personers ställning och titel för att använda rätta tilltalsord. Ni var uteslutet som tilltalsord, det ansågs mycket ohövligt. Det var också viktigt att känna till om personerna lagt bort titlarna, liksom (om de var kvinnor) deras civilstånd – ”fru” eller ”fröken”. 
Det var häpnadsväckande hur snabbt ”du” slog igenom på bara några år i näringslivet, berättar hon.
På Flickläroverket i Göteborg fick man på 50-talet lära sig att ”ni” var det artiga tilltalsordet om man inte lagt bort titlarna, berättar en annan lyssnare.
- Efter studentexamen lade lärarna bort titlarna med sin elever på 50-talet, berättar en brevskrivare.
-Var du-reformen ett resultat av ökade internationella kontakter med bland annat påverkan från engelskan, undrar en lyssnare.
–Nej, troligen inte; snarare är det förändringar i hierarkiska mönster som sökte sig en ny språkdräkt, svarar Lars-Gunnar Andersson.
Tilltal och brev och behovet att på något sätt markera närhet OCH distans diskuteras också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".