1 av 2
Tangoseriens programledare och producent José Delbono - Foto E. Gunilla Knape
2 av 2
José Delbono och Maja Ekeström - Foto Julio Rito

José Delbono - en presentation

Om programledaren och producenten José Delbono

"Jag är född i norra Uruguay, men växte upp i huvudstaden Montevideo. En höstkväll när jag var tolv år gammal fick jag för första gången en skymt av tango. Till musiken från en radioapparat som spelade på högsta volym, dansade några par på gården till Conventillon Medio Mundo, en hyreskasern i två våningsplan som rymde tiotals små rum, belägen i Barrio Sur i Montevideo. Från den kvällen har tangon präglat mitt liv och blivit en del av mig."

"När jag var femton år, smet jag varje fredag hemifrån, när mina föräldrar äntligen hade somnat, och sökte mig klädd i grå kostym, vit skjorta och röd slips, till något av de tangodanshak med stampat jordgolv och upplysta med fotogenlampor, som i början av 60-talet låg i Montevideos avlägsna utkanter: Casabó, Manga och Peñarol bl.a. Där bad jag snällt de kraftigt sminkade kvinnorna att lära mig dansa tango. Med sin mjuka men bestämda omfamning och starkt parfymerade barm, blev dessa femtioåriga milongueras mina första ledsagarinnor på den långa tangovandring som ännu pågår. Vad synd, att jag aldrig fick tillfälle att tacka dem för det!

Senare tvingades jag under några år att avstå från tangon, eftersom militärjuntan som då styrde mitt land knappast prioriterade de politiska fångarnas förkovran i tangodans.  År 1975 tog Sverige generöst emot mig i sin famn och räddade mitt liv. Vilken tur att jag nu, med denna programserie, får tillfälle att tacka svenska folket för det!

Uruguayaren Oscar Berois var den som, i början av 80-talet, skickligt hjälpte mig att utveckla den enkla tango som jag på den tiden dansade. Sedan dess har jag tagit ett mycket stort antal lektioner med kända tangodanslärare, framför allt från Argentina. Jag nämner bara den främste av dem alla, den läromästare som mest påverkat min tangodans, argentinaren Carlos Gavito.

Sedan mer än tio år undervisar jag i tangodans, för grupper, par och individuellt. Jag håller introduktioner, workshops och kurser i Svensk-Argentinska Tangoföreningen Tango Nortes regi och inom Svensk-Rioplatensiska Tangoföreningen Milonguita. 

I oktober 2011 i Gernsbach, Tyskland, vann jag tillsammans med Maja Ekeström Första Pris i den ”Internationella Tävlingen för Europeiska Amatör-Tangodansare”, inom min ålderskategori.

Jag har även gjort tangodansuppvisningar i olika sammanhang för företag, myndigheter, institutioner och vid privata tllställningar. Genom åren har jag hållit många föredrag, musikseminarier och studiecirklar om rioplatensisk tango för olika arrangörer samt publicerat ett flertal artiklar om tango i Svensk-Argentinska Tangoföreningen Tango Nortes tidskrift ”Tango-Notiser”. Jag har även ordnat milongor (tangodanstillställningar) och varit DJ för olika tangodansarrangörer.  Jag håller även kurser i rioplatensisk spanska (den som talas i Buenos Aires och i Montevideo).

Sedan januari 2012 är jag producent och programledare för ”Låt oss prata tango”, ett radioprogram om rioplatensisk tango som sänds varje måndag kl. 22 i Stockholms Närradio FM 95,3, med repris lördagar kl. 11. Mejl: pratatango@hotmail.com

Fr o m den 2 februari 2014 sänds denna programserie, ”Argentinsk Tango” i tre delar för vilken jag är producent och programledare, i Sveriges Radios P2 Dokumentär.
 
Jag har i samarbete med Karin Tidström översatt ett stort antal tangotexter från spanska till svenska, vilka bl.a. används som underlag för föredrag och radioprogram. Dessa översättningar kommer att ges ut i tryck i form av en antologi. Jag har även fått det stora förtroendet att till rioplatensisk spanska själv översätta tango-operan ”La Belle Epoque” av den svenska cellisten och kompositören Beata Söderberg.

Jag arbetar som tolk och tjänstgör som granskare av studentöversättningar vid Tolk- och Översättarinstitutet vid Stockholms Universitet."

José Delbono

josedelbono@hotmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista