Tangoseriens programledare och producent José Delbono - Foto E. Gunilla Knape
Tangoseriens programledare och producent José Delbono - Foto E. Gunilla Knape

José Delbono - en presentation

José Delbono föddes i norra Uruguay, men växte upp i huvudstaden Montevideo, och berättar här hur han kom i kontakt med tangon.

En höstkväll när jag var 12 år gammal fick jag för första gången en skymt av tango. Till musiken från en radioapparat som spelade på högsta volym, dansade några par på gården till Conventillon Medio Mundo, en hyreskasern i två våningsplan som rymde tiotals små rum, belägen i Barrio Sur i Montevideo. Från den kvällen har tangon präglat mitt liv och blivit en del av mig.

När jag var 15 år smet jag varje fredag hemifrån när mina föräldrar äntligen hade somnat, och sökte mig klädd i grå kostym, vit skjorta och röd slips, till något av de tangodanshak med stampat jordgolv och upplysta med fotogenlampor, som i början av 60-talet låg i Montevideos avlägsna utkanter: Casabó, Manga och Peñarol, bland annat. Där bad jag snällt de kraftigt sminkade kvinnorna att lära mig dansa tango.

Med sin mjuka men bestämda omfamning och starkt parfymerade barm, blev dessa 50-åriga "milongueras" mina första ledsagarinnor på den långa tangovandring som ännu pågår. Vad synd, att jag aldrig fick tillfälle att tacka dem för det!

Senare tvingades jag under några år att avstå från tangon, eftersom militärjuntan som då styrde mitt land knappast prioriterade de politiska fångarnas förkovran i tangodans. År 1975 tog Sverige generöst emot mig i sin famn och räddade mitt liv. Vilken tur att jag nu med denna programserie får tillfälle att tacka svenska folket för det!

Uruguayaren Oscar Berois var den som, i början av 80-talet, skickligt hjälpte mig att utveckla den enkla tango som jag på den tiden dansade. Sedan dess har jag tagit ett mycket stort antal lektioner med kända tangodanslärare, framför allt från Argentina. Jag nämner bara den främste av dem alla, den läromästare som mest påverkat min tangodans, argentinaren Carlos Gavito.

Sedan mer än tio år undervisar jag grupper, par och enskilda i tangodans. Jag håller introduktioner, workshops och kurser i svensk-argentinska tangoföreningen Tango Nortes regi och inom svensk-rioplatensiska tangoföreningen Milonguita, och jag har också kurser i rioplatensisk spanska - den som talas i Buenos Aires och i Montevideo.

P2 Dokumentärs redaktion:

José Delbono är sedan januari 2012 producent och programledare för ”Låt oss prata tango” i Stockholms närradio, FM 95,3.

Den tredelade programserien om argentinsk tango sändes första gången i februari 2014 och i repris i juli-augusti samma år. Programassistent var Karin Tidström och ljudtekniker Gabriel Palenque.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista