Patric Ljunggren.
Patric Ljunggren. Foto: Fredrik Almryd/SR

Patric Ljunggren, referent/reporter

Karriär i korthet:

– Jag har sen 1993 i olika utsträckning jobbat med sport på Sveriges Radio. Jag gjorde mina första stapplande referat och intervjuer på P4 Sjuhärad. Till min första intervju hade jag laddat upp med 43 frågor, idag har jag förstått att det oftast räcker med tre. Efter några år i Borås slog jag ner bopålarna i Halmstad där jag fortfarande bor och har min utgångsposition i arbetslivet.

– Jag har också i mitt tidiga yrkesliv bland annat varit en usel glasögonförsäljare, en skaplig charkuteribilschaufför och arbetat med utsatta ungdomar i en svensk småstad.

Varför jobbar du på Radiosporten?

– I min värld så är det något magiskt som händer när man får uppleva ett idrottsögonblick via ett radioreferat. Att som lyssnare få skapa sina egna bilder av det fantastiska loppet eller i sin inre bio få ett mål insparkat i slutsekunderna  det är utomjordiskt som upplevelse. Därför känner jag mig väldigt privilegierad som får verka hos Radiosporten och få möjligheten att berätta om det som händer just när det händer för de som både vill och inte vill att det skall hända.

Vad hade du gjort om du inte arbetat med sportjournalistik?

– Jag hade troligen drivit ett litet hantverksbageri dit människor kommit för en extremt god kopp kaffe och ett långsamt bakat bröd.

Egna idrottsmeriter?

– Jag var under något år en hårt satsande bandyspelare i Vetlanda som dock inte kom längre än till A-lagstruppens försäsongsträningar året då VBK tog över SM-guldet från Boltic. Jag har också några säsonger ett av landets då sämsta fotbollslag och har dessutom spelat innebandy och varit tränare för ett damlag i den sporten.

Vad gör du på fritiden?

– På fritiden skjutsar jag barn till träningar och teaterrepetitioner. Jag bakar alldeles för mycket bröd, sitter på havet och fiskar samt planerar nästa eller drömmer mig tillbaka till förra reseupplevelsen.

Beskriv dig själv med tre ord.

– Glad, nöjd och hopplöst dålig på att fixa med båtmotorer. (oj det blev visst fler än tre ord…)

Bästa idrottsminne?

– När jag som ung första gången i mitt liv såg Samir Bakaou på en fotbollsplan. Det hände på Myrvalla IP i mitten av åttiotalet och öppnade mina ögon för vad elegans på en fotbollsplan består i.

Sämsta idrottsminne?

– Alla de gånger då jag själv eller de lag jag håller på förlorar.

Varför ska man lyssna på Radiosporten?

– För den unika blandningen av trevligt sällskap, avgörande ögonblick och skön musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".