Om Hemliga Kliniken


Det är som vilken svensk vårdcentral som helst. Den stora skillnaden är att läkarna jobbar gratis, medicinerna tar slut och patienterna saknar personnummer.

I den dokumentära sjukhusserien Hemliga Kliniken hamnar lyssnaren mitt i vardagen på en klinik för papperslösa, på hemlig ort i Sverige. I Sverige lever mellan 10.000 och 35.000 papperlösa, alltså personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige. De har idag bara rätt till akut sjukvård, och då mot full betalning. Många papperslösa vågar därför inte söka sig till den vanliga vården, dels av ekonomiska skäl, men också av rädsla för att bli angivna.

Därför driver organisationen Läkare i världen en egen vårdcentral, där medicinerna är donationer och personalen är volontärer. Kliniken ser ut som en helt vanlig lägenhet och flera av undersökningsrummen ligger i hallen bakom vikväggar. Patienterna söker vård för allt från tortyrskador till eksem och halsont.

Hemliga Kliniken är som en sjukhussåpa, fast på riktigt och i radio. Lyssnaren tas in i en för de flesta svenskar okänd vardagsvärld. Vi följer bland annat den unge doktorn Emma, den nyexaminerade läkaren Johannes, undersköterskan Abbe, den ryske tolken Dima och inte minst patienterna själva. Det blir allvarliga historier om flykt och hur det är att leva som gömd – men också om kärlek mellan vikväggarna.

I programserien blickar vi också in i framtiden. En färsk utredning kan staka vägen för hur systemet kan komma att se ut och en lagändring diskuteras just nu. I programmet medverkar bland andra socialminister Göran Hägglund och utredaren Erna Zelmin.

Reporter och producent för Hemliga Kliniken är Rosa Fernandez. En version av serien som sändes i Verkligheten i P3 har nominerats till Röda korsets journalistpris.

Programmet görs av produktionsbolaget Filt.

Kontakta oss: p1program@sr.se