onsdag 3 augusti 2011

Siktar mot toppen

29 min

Att vara ovan där - varför mår Johanna bäst när hon får se NER på andra fjälltoppar? Att bomma fyra men knäppa den femte. Järva-Per Blind om att yla sig till närkontakt med Vargarna! Hur är det att styra fjällvärldens tåg - siberian huskies? I ryggsäcken väger maten 50 gram, på tallriken fem gånger mer. Hur torkar man mat för en trerätters festmåltid? 

SÅHÄR TORKAR DU MAT!

Anita Forssell har testat att torka nästa allt! Det blev som en sport till slut. Hon började på 80-talet. Hon har provat olika ugnar för att torka maten. Bland annat varmluftsugnar och hurtsar med kupévärmare. Idag har hon en bordstork stående i köket.

I programmet lagar hon bland annat:

KÖTTGRYTA MED ROTFRUKTER OCH POTATIS för två personer

3,5 dl torkad potatis, rotfrukter och grönsaker

60-90 gram marinerat, torkat kött

Salt, peppar, örtkryddor

Lägg den torkade maten i blöt några timmar innan matlagningen. Koka sen kött och grönt i cirka en kvart. Toppa grytan med ädelost! 

CHILICHOKLAD

En mörk chokladkaka bryts i bitar och läggs på folie i stekpannan på en värmekälla till exempel spritkök. Lägg i bitar av rensad och finhackad chilifrukt. Strö över nötter av olika slag.

Skedät! Eller vänta lite tills smeten stelnat och bryt en bit till kaffet!

Anita Forssell har skrivit en bok om torkad mat. Boken heter FRILUFTSMAT  och har tryckts flera gånger, senast 2009. Bokförlaget heter Prisma. Här finns många recept och tips för matlagning ute i det fria.