Religionens ursprung. Äldsta kultplatsen funnen i Botswana

P1 måndag 26 februari kl 12.10 och 23.07 

Alla för vetenskapen kända kulturer har religion. Forskare har därför börjat tro att religionen har funnits lika länge som vår art. Homo sapiens har funnits i cirka 200 000 år, men till helt nyligen var de äldsta kända lämningarna av religiös kult bara 40 000 år gamla. Bilden förändrades i höstas när en grupp arkeologer meddelade nyheten att de funnit 70 000 år gamla lämningar av offerritualer. Fyndet gjordes i en svåråtkomlig grotta vid Tsodilo hills i Botswana. Framför en sex meter lång naturlig stenformation som liknar en orm har människor offrat spjutspetsar. På ormens sida har de karvat in märken som ser ut som strukturen i ett ormskinn.

Vår art uppstod i Afrika. Att de allra äldsta nu kända lämningarna av religiös rit finns där stämmer väl in i den bild som håller på att växa fram. Men vad är det i den mänskliga naturen som gör att religionen är allestädes närvarande i våra kulturer?

Sheila Coulson, en av arkeologerna som gjorde fyndet vid Tsodilo hills, intervjuas i programmet, liksom Britt-Mari Näsström, professor i religionsvetenskap.

Redaktör: Charlotta Sjöstedt
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista