Om effektivitetsfällan och rekyleffekten - eller mycket vill ha mer

P1 onsdag 28 februari kl 12.10 och 23.07

Utvecklingen i vårt samhälle går hela tiden framåt, med nya tekniska lösningar och allt mer rationella arbetsmetoder. Ändå har förra seklets nationalekonomers prognoser om allt kortare arbetsdagar kommit alldeles på skam.

- Vad ska vi göra när bara halva arbetsdagen har gått och vi redan har producerat allt vi vill ha? Ska vi ändå fortsätta att producera mer, eller ska vi gå hem? Naturligtvis ska vi gå hem! säger Christer Sanne, som intervjuas i dagens Vetandets Värld.

Sanne var tidigare docent vid Kungliga Tekniska Högskolan, och han är numera skribent och fri debattör efter drygt 40 års arbete med samhällsplanering och frågor kring framtiden, miljön och en hållbar utveckling. Och arbetstidens samband med vår välfärd har hela tiden varit föremål för hans funderingar.

- Vi i den rika västvärlden borde nöja oss med det vi har, och inte försöka hålla avståndet till utvecklingsländerna som försöker komma ikapp. Vi måste inse att dagens fattiga har en moralisk rätt att höja sin levnadsstandard, men om vi själva inte slår av på takten kan det inte leda till annat än en global katastrof, säger Christer Sanne.

Redaktör: Ylva Warnborg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista