Hon forskar om ensamma män och deras längtan efter kärlek

P1 torsdag 7 juni kl 12.10 och 23.07

”Man ska ju vara två”. Det är en självklarhet för många av de medelålders män som lever ensamma i glesbygden i Norrlands inland, och som socialantropologen Lissa Nordin har intervjuat i sin avhandling. Det är den norm som gäller i samhället och det är också det liv som de här männan längtar efter och strävar efter.

Men det är många oskrivna regler som måste följas för att det ska bli rätt. Bara för att man träffar en kvinna och blir kär och gifter sig är det inte säkert att man passar in i samhället. Inte om man träffat kvinnan på en s k ”kärleksresa” till Ryssland. Då kan man fortfarande behandlas som och betraktas som en av gammpojkarna, en som avviker från normen. Det fick en av männen i Lissa Nordins studie erfara.

Möt Lissa Nordin, som följde de här männen i två år, både i deras hembygd i Västerbottens inland och på resor till St Petersburg i Ryssland, på jakt efter den romantiska kärleken och en kvinna att leva med.

Programmet är en repris från 22 februari i år.

Redaktör: Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista