Med känsla för polarforskning

P1 torsdag 17 maj kl 12.10 och 23.07

Annagreta Dyring har jobbat med populärvetenskap i hela sitt yrkesverksamma liv, ofta tillsammans med sin man, Eric Dyring. Nu har hon skrivit boken ”Polardrömmars höga pris”  med bidrag från honom. Boken tar upp vardagslivet under de strapatsrika polarresorna och vi möter flera tidigare okända polarfarare. Vitus Berings fru Anna, till exempel, som släpade med sitt klavikord, ett otympligt instrument, porslin och dukar över hela Sibirien på en av de största polarresorna någonsin.

Vega-Sven som reste med A E Nordonskiöld och slarvade bort sin dagbok är en annan person Annagreta Dyring intresserat sig för. Dagboken återfanns i en lumpbod i Shanghai och är nu ett dokument som ger en bild av det vardagsliv som Annagreta intresserar sig för.

Polarhistoria blev hon biten av redan på 50-talet, när hon tillsammans med sin nye fästman tillbringade tid på Nordostlandet norr om Spetsbergen och hon vill inte hålla med om att polarfararna var galna. 

Hör också om hur hon förde vetenskapsteatern till Sverige, för det är hon som ligger bakom de pjäser som vi genom åren sett med bl a Helge Skoog, också den som spelas nu -”Insektsgalan” av Fredrik Sjöberg.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se