Veckan som gått

P1 fredag 27 juli kl 12.10, 23.40 och söndag 29 juli
kl 15.35

I veckan hittades en mördad kvinna vid en campingplats söder om Stockholm. Där tar polisen hjälp av insektsexperter som på insektsfaunan kan avläsa hur länge hon har legat där. Rättsentomologi, som det kallas, är rätt vanligt i USA och några andra länder, men än så länge ovanligt i Sverige.
Vi intervjuar insektsforskaren Anders Lindström vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Och så rapporterar vi om den ökande stammen av den utrotningshotade fjällräven. Vi träffar Lars Back från Ljungdalen, som just varit på Helagsfjället och märkt fjällrävsvalpar.

Och allt regnande och kylan i södra Sverige har gjort att det där är ont om humlor. Max, 10 år i Kalmar, skrev ett brev och undrade varför de var så få i hans mormors trädgård. Ingemar Fries från Sveriges lantbruksuniversitet förklarade från sin rabatt utanför Uppsala.

Professorn i rättsmedicin Jovan Rajs har skrivit sin tredje bok: Nordens farligaste kvinna och andra mordberättelser heter den och rekommenderas om man vill läsa om verkliga mord i stället för deckare.

Och så berättade vi att Queen-gitarristen Brian May, 60, nu återupptagit sina doktorandstudier i astrofysik. Han avbröt dem för 36 år sedan för att bilda rockbandet Queen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista