Gajdusek tar emot Nobelpriset 1976. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

Gajdusek - tidernas mest kontroversielle nobelpristagare?

Måndag 27 augusti kl 12.10 och 23.07

På 1950- 1960-talen vistades den amerikanske forskaren Carleton Gajdusek på Papua Nya Guinea. Han var där för att undersöka en sjukdom som manifesterade sig i form av darrningar och förlust av kroppsbalansen. I sina dagböcker beskriver Gajdusek hur han upptäcker att de som drabbas av sjukdomen är kannibaler, har ätit upp sina släktingar. Upptäckten ledde Carleton till upptäckten av ett helt nytt forskningsområde, långsamma virus. För det belönades han 1976 med Nobelpris.

Sedan dess har denne mycket kontroversielle forskare också blivit dömd för pedofili och han avtjänade ett fängelsestraff för detta under slutet av 1990-talet. Nyligen var han i Sverige, och i Vetandets värld får vi höra honom berätta om sin forskning. Hans kontroversiella sidor diskuteras också med Anders Barany, på Nobelmuseet och Ingemar Ernberg, professor på Karolinska Institutet.

Redaktör: Staffan Forssell
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".