För snart 40 år sen satsade Nixon stora pengar på kriget mot cancern. Foto: Scanpix
VETANDETS VÄRLD, MÅN 23 FEBRUARI

Roten till det onda? På jakt efter cancerns stamceller.

I januari 1972, för snart 40 år sedan, förklarade USA:s dåvarande president Richard Nixon ”krig mot cancern”. Deklarationen följdes av en stor satsning på forskning i världens största forskningsnation  USA. Idag, snart ett halvt sekel efter detta kan vi konstatera att vi trots alla nästan dagliga ”lovande” nyheter på området fortfarande inte vunnit den kampen.

Nu lanseras ytterligare en ny teori om cancern som går ut på att det finns olika former av cancerceller och att vi i många fall kanske bara behandlat de mindre farliga men inte kommit åt roten till det onda, cancerstamcellerna.

Om vi skulle komma åt dessa cancerstamceller skulle vi kanske effektivt kunna hejda både tillväxt och spridning av tumörer.
Docent Ulrike Nube vid Lunds Universitet hör till de ledande forskarna på det här området och professor Bengt Westermark i Uppsala  är rådgivare åt Cancerfondens forskningsnämnd.
Vad tror de om utsikterna att den nya kunskapen om roten till cancer verkligen kan hjälpa oss vinna kampen emot den?

Jan-Olov Johansson
jan-olov.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".