Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
1 av 3
John King, Darwinciceron i Shrewsbury. FOTO; IVAR GRYDELAND
2 av 3
3 av 3
The Bellstone - hur kom den hit? FOTO: IVAR GRYDELAND
VETANDETS VÄRLD, FRE 13 MARS

Darwins uppväxt

Vad gjorde att Darwin blev en så framgångsrik forskare, att han  fortfarande, 200 år efter födelsen, gör avtryck i vetenskapssamhället?

I serien ”I Darwins fotspår” följer den norske journalisten Ivar Grydeland, den unge Charles Darwin. Darwin växte upp i staden Shrewsbury, nära gränsen till Wales.

Där präglades Charles Darwin av familjens trädgård, den liberala unitariska kyrkan, och områdets märkliga geologi, menar den före detta BBC-journalisten John King, som har ansvar för den årligt återkommande Darwinfestivalen i Shrewsbury.

--This is where his mind was made, säger John King. Den tidigare BBC-journalisten har skippat mikrofonen och arbetar nu för att sätta Charles Darwin på Shrewsbury-kartan. Eller snarare omvänt. Den vackra men lite sömniga staden i Shropshire har hittills inte varit det ställe som folk vanligtvis har förknippat med en av den victorianska tidens mest betydelsefulla vetenskapsmän.

Hela staden museum
Men nu är hela staden är ett Darwinmuseum, berättar Ivar Grydeland, från sin resa i Darwins fotspår. Och själv finns Darwin med i form av en staty. Den föreställer en äldre Darwin med det karaktäristiska skägget sittande i en stol med en bok i famnen. ”Och med ryggen mot skolan” påpekar John King.
Shrewsbury School finns fortfarande. Fast i nya lokaler på andra sidan stan. Den kyrkliknande byggnad som Darwin nu vänder ryggen mot, har blivit stadens bibliotek.

Ett av hans barndoms mysterier var stenblocket som kallas The Bellstone. Bergarten var okänd i trakterna runt Shrewsbury. Hur hade den kommit dit? Med syndafloden, som var en uppfattning?

Skål vid stenen
Vid The Bellstone skålas alltid för Darwin klockan 12 på födelsedagen den 12 februari. Och stenen är omnämnt i hans självbiografi. Charles Darwin var 14-15 år då han skrev följande om ett möte med den gamle Mr Cotton:

”Gamle Mr Cotton kunde mycket om bergarter och en dag visade han mig The Bellstone. Den stora stenen liknade ingenting annat. Du måste fara till Cumberland eller Skottland för att kunna hitta en liknande sten, sa Mr Cotton. Hur den hade hamnat här var ett mysterium, och han försäkrade mig att världens skulle gå under innan någon kunde förklara hur den hade förts hit till Shrewsbury.”

Darwin blev mäkta imponerad och tänkte mycket på den vackra stenen. Senare skulle vetenskapen kunna förklara för honom att det var en glaciär som hade flyttat stenen, och geologi blev en mycket viktig del i Darwins senare arbeten.

Svensk speakerröst: Jon Torkelsson

 Ivar Grydeland, NRK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".