Thomsongaseller använder strategier mot rovdjur som även människor kan dra nytta av.
VETANDETS VÄRLD, ONS 4 MARS

Säkrare samhälle med hjälp av Darwin

Kan vi dra lärdomar ur evolutionen för att skapa ett säkrare samhälle? Kan en flock fåglar lära oss något om hur vi kan skydda en flygplats från terrorangrepp? Biologerna Rafael Sagarin och Daniel Blumstein menar att naturen är nyckeln för att skapa så effektiva säkerhetsystem som möjligt i samhället.

Variation är en av hörnpelarna i evolutionen och har gjort det möjligt för arter att anpassa sig till sin omgivning på ett nästan perfekt sätt. Men när vi människor konstruerar säkerhetssystem så saknas ofta variation helt.

– Det gör det möjligt för en terrorist att hitta svagheter i systemet och utnyttja dem, säger biologen Rafael Sagarin vid Duke University.

– En terrorist borde inte kunna veta vilka frågor som kommer att ställas vid till exempel en flygplats, och hur noga man kommer att leta igenom hans bagage.

Rafael Sagarin beskriver tillsammans med biologen Daniel Blumstein fyra lärdomar som vi kan dra av Darwins evolutionsteori för att skapa ett säkrare samhälle med mer effektiva skydd mot terrorister, brottslighet och naturkatastrofer.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".