Lena Berglin på smarta tyger. Foto: Ulf Nilsson
VETANDETS VÄRLD, TIS 17 MARS

Smarta textilier räddar liv

Gardiner som renar luft, mattor som är batterier och tyger som larmar om bebisen slutar att andas. Nyblivna doktorn i textilteknik Lena Berglin väver framtidens intelligenta tyger.

I Sveriges mesta textilstad Borås bygger textilforskarna om vävstolar och får tyger att leda ström. Det började med kläder som kan mäta EKG och nästa generations plagg tror Lena Berglin kan hjälpa sjukvården än mer.

– Snart gör vi tyger som larmar när det finns risk för liggsår och i framtiden tror jag vi kan diagnostisera till exempel hudcancer genom att integrera biomarkörer i klädesplaggen, säger hon.

En stor utmaning är dock att får de smarta textilierna från forskningslaboratioriet ut i effektiv produktion. Men kollegan Siw Eriksson, som drömmer om hur tyger kan göra bilar både billigare och miljövänligare, har en ny revolutionerande uppfinning på gång.

Anna Rockberg Tjernberg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".