VETANDETS VÄRLD, TOR 19 MARS

Kattugglesex på Djurgården

Sveriges största bestånd av kattugglor finns mitt i staden – på Djurgården i Stockholm. Här bor ugglorna tätare än någon annanstans. Vetandets värld idag handlar om kattugglorna och vi får också höra kattugglesex i sändning.

– Det är de gamla ekarna på Djurgården som gör att kattugglorna trivs där, berättar Henrik Waldenström, Nationalstadsparkens projektledare på Världsnaturfonden WWF. Han har hållit koll på Djurgårdens ugglor sedan han var barn och känner till fågellivet där bättre än någon annan.

Kattugglor trivs i närheten av oss människor, och ju fler råttor och annan mat det finns desto fler ugglor. I Nationalstadsparken (Djurgården, Ulriksdal och Hagaparken) finns nu 30 ugglepar och det som Henrik Waldensström upptäckte senast, i vinter, passade på att para sig i sändning. Det var andra gången i Henrik Waldenströms mer än 40-åriga fågelskådarkarriär som han såg två kattugglor para sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista