Anders Ackfeldt och Leif Stenberg Centrum för Mellanösternstudier. Foto:Maria Persson Löfgren
VETANDETS VÄRLD, MÅN 23 MARS

Otillräckligt forskat om islam i Sverige

Om islam i Sverige vet vi inte särskilt mycket . Det konstaterar docent Leif Stenberg, föreståndare för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Han och andra forskare inom ämnet kritiserade en rapport från Försvarshögskolan som hävdade att muslimsk extremism ökade i Rosengård i Malmö.

När de ville granska studien hade källmaterialet förstörts. Nu har det blivit en fråga för JO, Justitieombudsmannen. Men problemet är större än så, de som intervjuats var inte de berörda och dessutom finns det ingen grundläggande forskning överhuvudtaget som gör att det går att säga om islamism och extremism ökat.

Muslimsk hiphop

Anders Ackfeldt är också forskare vid Centrum för Mellanösternstudier. Han studerar muslimsk hiphop och ungas relation till religionen. En av dem han intervjuat och analyserat texterna heter Saul Abraham, en 20 årig skånsk kille från Arlöv. En svensk som konvereterat till islam och blivit framgångsrik som hiphopartist med religiösa texter, som den här:

” Vem är du? Broder Saul en god soldat. Vad gör du ? Jo jag praktiserar Mose Lag ” .

- Hiphop är den absolut största och en av de mest snabbast växande ungdomskulturerna i hela världen, som kanske representerar något nytt, traditionellt har det varit äldre män med skägg som har definierat vad islam kan vara, säger Anders Ackfeldt.

Han har arbetat på institutionen sedan starten för knappt två år sedan. Centrum för Mellanösternstudier leds av Leif Stenberg. Institutionen är en av många i forskarsverige som protesterade mot Försvarshögskolans Rosengårdsrapport om muslimsk extremism i Malmöförorten Rosengård.

JO granskar försvarshögskolan

Kritiken handlade både om innehåll och utförande. 
Hela fallet ska utredas av Justitieombudsmannen, JO, eftersom källmaterialet till rapporten förstördes.

Men Leif Stenberg har också en fundamental invändning:

-  Ja forskning om islam i Sverige är ju en, alltså det finns ganska lite forskning om islam i Sverige. Många studier är avhandlingsstudier, det är bra att det finns många unga forskare om islam i Sverige, skriver avhandlingar om det, men de blir begränsade. Vi har många studier som rör en moské, ett antal unga muslimer eller ett visst område. Men vi har ingen stor bild, ingen övergripande bild hur ser församlingslivet ut, säger Leif Stenberg

Han jämför med andra europeiska länder där forskningen om islam är mycket mer omfattande.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".