1 av 2
2 av 2
VETANDETS VÄRLD, TOR 26 MARS

"Skrik och skäll inte på tonåringen"

Tonåringar har hjärnor som reagerar mer känslomässigt än en vuxen. Därför måste man anstränga sig extra om man vill nå fram till sitt tonårsbarn. Det menar forskaren och psykoterapeuten Birgitta Kimber.

Om man skäller på en tonåring slutar hon eller han lyssna. Deras känslomässiga hjärnor stänger av och vill gå därifrån när de hör den skrikande rösten eller ser det arga ansiktet. Därför är det mer effektivt att lugna ner sig först, och sen säga vad man är arg på. Det är ett av de handfasta råd Birgitta Kimber skriver i sin nya bok ”Älskade förbannade tonåring” som är tänkt som ett stöd till vardags för tonårsföräldrar.

Birgitta Kimber forskar om hur man ska ge barn stöd med emotionell och social träning för att de bättre ska klara sig från olika risker som gör att de kan få problem i framtiden.

Och det som fungerar i sådan träning kan också vara ett hjälpmedel för föräldrar som vill få bättre kontakt med sina tonårsbarn. För tonåringar är långt ifrån färdiga, de behöver mycket föräldrastöd och det är aldrig för sent att fördjupa relationen, anser Birgitta Kimber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".