Matthew Henson efter Nordpolen 1909
VETANDETS VÄRLD, MÅN 6 APRIL

Svart man den förste på Nordpolen?

Den 6 april 1909 står i historieböckerna inskrivet som dagen då en människa för första gången nådde Nordpolen. Efter decennier av försök från en rad länders expeditioner hissades USA:s flagga på polen av den 53-årige kommendören Robert Peary. Men han var inte ensam – Pearys följeslagare var en färgad man, Matthew Henson, som kunde allt det Peary inte kunde. Tala eskimåernas språk, köra hundsläde, bygga igloos och även bygga slädar.

Men Henson, som till och med uppges ha nått fram till polen 45 minuter före Peary, fick ingen del av äran för nordpolsfärden förrän många många år senare, när han var en gammal man och tiderna ändrats. Sen om det verkligen var på Nordpolen som stjärnbaneret hissades 1909 har varit föremål för debatt i 100 år.

I slutet av 1800-talet intensifierades försöken att nå polerna, jordklotets mest avlägsna platser. Många misslyckades, till exempel svensken S A Andrée och hans ballongburna nordpolsexpedition 1897.

Det dröjde till 1908 innan det första meddelandet kom att en människa nått ända fram till Nordpolen. Det var den amerikanske läkaren federick Cook som uppgav att han tillsammans med några inuiter lyckats med bedriften. Men Cook visade sig ha otillräckliga bevis för att han verkligen varit på polen och han avfärdades relativt snabbt som en skojare.

I stället blev det Peary och Henson som blev först, den 6 april 1909. Deras dokumentation blev också utsatt för granskning och kritik men Peary kom att gälla som Nordpolens upptäckare under hela 1900-talet.

Men under de senaste decennierna har det blivit en allt vanligare uppfattning inom polarvetenskapen att Peary och Henson aldrig nådde polen. Första helt säkra mänskliga besöket på Nordpolen ägde rum först 1969.

Men oavsett om Peary och Henson nådde Nordpolen är det ändå intressant att studera deras expedition, deras konkurrenter och deras eftermälen. För några år sedan avslöjades till exempel att både Peary och Henson under sina besök på Grönland till och från Nordpolen blivit fäder till grönländska kvinnors barn.

Nu på 100-årsdagen av sin förfader Matthew Hensons nordpolsexpedition ska några av amerikanernas ättlingar på norra Grönland själva resa till Nordpolen och delta i en jubileumsceremoni där.

Mats Carlsson Lénart
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".