Lonnie Thompson ©Thomas Nash 2001. All rights reserved.
VETANDETS VÄRLD. ONS 15 APRIL

Lonnie Thompson, verklighetens Indiana Jones

De senaste trettio åren har den amerikanske glaceologen hajkat upp till världens mest otillgängliga tropiska glaciärer för att hämta hem isprover att studera. I frysrummen hemma på universitetet i Ohio har han numera mer än sju tusen meter prover, varav det äldsta är 750 000 år gammalt.

Som ung hade Lonnie Thompson siktet inställt på Grönland och Antarktis. Men där fanns redan så många glaciärforskare att han bestämde sig för att studer de glaciärer som ligger mellan polerna.
– Här bor dessutom sjuttio procent av alla människor, som också direkt påverkas av förändringarna i klimatet, säger han.

Att ta sig upp på en glaciär på 6 000 meters höjd, och samtidigt släpa med sig sex ton utrustning är en bedrift i sig självt. Men som glaciärforskare gäller det att vara beredd på det mesta.

– När vi första gången skulle hajka upp till Quelccaya i Peru, sa den lokala polisen att vi skulle se upp för mördare och tjuvar, berättar han. De gömmer sig upp i bergen dit de vet att polisen inte letar efter dem. Jag växte upp på en liten bondgård i West Virginia, och är sedan barnsben van att använda vapen – och det har kommit väl till pass under åren...

Under sina många besök på Quelccaya har Lonnie Thompson också sett hur snabbt glaciären minskat.

– Under de första femton åren, drog sig glaciären tillbaka ungefär sex meter per år. Under de senaste femton åren har den retirerat med 60 meter om året. Tio gånger så snabbt, alltså!
Att de tropiska glaciärerna minskar i så snabb takt till följd av klimatförändringen, har bland annat påverkat människors möjlighet att få vatten till hushåll och odlingar. Efter sina många besök inte minst i Peru kallas han numera ofta ”folkhjälte” och ”verklighetens Indiana Jones.”

Claes Andreasson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".