Anneli Ivarsson
VETANDETS VÄRLD, MÅN 4 MAJ

Glutenintolerans vanligare än man trott

Celiaki, eller glutenintolerans betraktas av forskarna som en dold sjukdom. Betydligt fler än de som diagnostiseras tros lida av sjukdomen som angriper tunntarmens slemhinna.

Från Umeå universitet leds en studie som syftar till att ta reda på hur vanligt det är med glutenintolerans och hur sjukdomen ska förebyggas.

Ny forskning visar också att många ungdomar som inte tål gluten har svårt att följa den diet som är nödvändig för att undvika besvären. Att hela tiden vara beroende av alternativ kost får många att känna sig socialt avvikande.

En viktig orsak till att hitta fler som lider av sjukdomen är att obehandlad celiaki kan leda till andra allvarliga sjukdomar som till exempel benskörhet och depressioner.

I programmet intervjuas forskarna Annelie Ivarsson och Cecilia Olsson samt Maria Nordlund och Emma Wuopio, två unga kvinnor som fick diagnosen celiaki redan som spädbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".