VETANDETS VÄRLD, ONS 22 APRIL

Good old days

Fler och fler gamla, som blir äldre och äldre. Hur gamla ska de bli? Hur ska de kunna försörjas i framtiden? Det finns en sorts vandringssägner som redan nu tar ut bekymren i förväg – det kommer inte att finnas tillräckligt många att försörja dessa horder av fyrtiotalister som nu lämnar arbetslivet.

Och hur mår de när de är 80? Har dagens nya pensionärer någon nytta av att ha lärt sig att träna kropp och intellekt? Och skyddar en bättre kost mot alla onödiga benbrott som ofta kan sätta stopp för ett aktivt liv som gammal?

En temakonferensdag vid Uppsala universitet om äldre och åldrande satte frågorna i fokus för politiker och vårdpersonal. Det skulle kunna ha blivit en riktigt tråkig konferens som mest handlade om hur man tog hand om problem, men i stället möter vi Lars Tornstam som berättar om den svindlande känslan som kan uppstå när man som gammal får hjälp att se sitt liv i perspektiv. Han spräcker också myter om åldrande, myterna bakom vandringssägnerna. Och Ulf Petterson, genetikprofessorn i Uppsala förklarar varför naturen inte bryr sig om att välja ut bästa sättet för oss att bli gammal.

AnnLouise Martin
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".