1 av 2
Ulrike Rahe och Gunnar Bjursell vid väggen till kopian av ett framtida månboende.
2 av 2

Vetandets värld från Vetenskapsfestivalen i Göteborg

I Göteborg pågår denna vecka den årliga Vetenskapsfestivalen. Camilla Widebeck är på plats och möter idag i Vetandets värld från festivalen två av de engagerade forskarna; genetikern Gunnar Bjursell och industridesignern Ulrike Rahe.

Det är trettonde året som Vetenskapsfestivalen arrangeras i Göteborg och den är spridd över stora delar av staden. I Köpcentret Nordstan finns en modell av en boendemodul för månen uppbyggd och runt omkring i muséer och på högskolor hålls föredrag om allt från musikens matematik till de första bohuslänningarna och framtida resor till andra galaxer.

I Vetandets värld möter vi Gunnar Bjursell, initiativtagare till Vetenskapsfestivalen som ser den som ett bra tillfälle att kunna prata gener, arv och evolution med en intresserad allmänhet utan att behöva gå genom det filter som medierna annars utgör.

Vi träffar också Ulrike Rahe, professor i industridesign, som berättar om hur hon rest med en grupp studenter till NASA i USA för att med hjälp av deras resurser lösa problem kring ett tänkt boende på månen. Där måste allt återvinnas i ett slutet kretslopp – och erfarenheter från det arbetet kan man ta med hem till jorden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista