VETANDETS VÄRLD, TIS 26 MAJ

Europavalet ur forskningens perspektiv

Inför Europaparlamentsvalet 7 juni går Vetandets värld igenom en del av den forskning som gjorts om tidigare Europaparlamentsval och om hur väljare, partier och medier betedde sig då.

Programmet försöker bland annat reda ut om det går att säga om väljarna struntar i valet för att tidningarna skriver så lite, eller om tidningarna skriver så lite för att väljarna struntar i valet. Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall, lyfter fram den låga andelen sakfrågor i mediernas valbevakning. Tom Andersson, som 2004 var forskare vid institutionen för Reklam och PR på Stockholms Universitet, berättar att partierna negligerar både den lokala och europeiska dimensionen av valet. Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har studerat klyftorna i valdeltagande mellan olika väljargrupper.

Referenser i urval:
Oscarsson, H & Holmberg, S (2006). Europaval, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet.

Andersson, T (2005). Moment 22 – Uppföljning och utvärdering av riksdagspartiernas informationsinsatser inför Europaparlamentsvalet 2004, Institutionen för tillämpad kommunikationsvetenskap – GI och IHR, Stockholms universitet.

Abramsson, E & Strömbäck, J (2004). EU-parlamentsvalet: en god eller dålig nyhet?, Studier i Politisk Kommunikation nr 11, Demokratiinstitutet, Sundsvall.

Axel Naver
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista