VETANDETS VÄRLD, MÅN 1 JUNI

Färjetrafiken Åland och Finland 50 år

I Vetandets värld berättar vi historien om den storindustri som dagens färjetrafik mellan Sverige och Åland/Finland idag är. Det blir en resa med färjan Cinderella från Stockholm till Mariehamn där vi träffar några av dem som var med och startade trafiken för 50 år sen och även personer som idag leder företagen som seglar de väldiga färjorna i de som ofta kallas världens vackraste skärgårdar. Hur ser framtiden ut? Går det att klimat- och miljömässigt motivera att i längden köra jättelika färjor i en trafik som är mer till för människors nöje än nytta?

Den 31 maj 1959 avgick den första bilfärjan mellan Sverige, Åland och Finland från Gräddö i Roslagen. Det var den åländska "Vikingalinjen" som med ett fd lasarettsfartyg från andra världskrigets dagar inledde en ny era i trafiken över Östersjön. Bara några dagar senare öppnade det svenska Slite-rederiet en konkurrerande ålandslinje från SImpnäs, en annan liten färjehamn i Roslagen.

Viking Lines grundare och den som överhuvudtaget inledde den moderna färjetrafiken på Åland-Finland Gunnar Eklund är död. Det är alltså inte den Eklund som faktiskt medverkar i programmet utan Eklund d.ä. som nu gått bort. Han omnämns flera gånger i programmer och när intervjun med Nils-Erik Eklund gjordes för cirka en vecka sedan så levde fadern ännu, men var såpass dålig att han inte kunde ställa upp på en intervju. Gunnar Eklund blev 92 år gammal.

Mats Carlsson Lénart
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista