1 av 3
Europeisk bäver, Castor fiber. Foto: Per Harald Olsen
2 av 3
Simmande bäver. Foto: Jörgen Gustafsson.
3 av 3
Lasse Larsson vid asp som fälts av bäver i skog vid Godegård.
VETANDETS VÄRLD, FRE 5 JUNI

Bäverns inplanterade återkomst

Bävern - ett djur som var helt utrotat i Sverige på 1870-talet men som planterades in igen på 1920-talet. Idag har vi en stor bäverstam på cirka 120 000 djur. Bäverforskaren Göran Hartman på Sveriges lantbruksuniversitet kallar återinplanteringsprojektet för ett av de mest lyckade i världen. Samtidigt som bävern ibland orsakar problem då de skapar dammar i skogs och jordbrukslandskap, gör de stor nytta för den biologiska mångfalden.

1921 planterade länsantikvarie Eric Festin i Jämtland in bävrar från Norge i Bjurälven i Jämtland. Fram till 1939 planterades det in 80 bävrar runt om i landet. Ingen vet hur många bävrar det finns i Sverige idag men Göran Hartman på SLU vågar sig ändå på en gissning.

- Beräkningarna som jag gjorde i början av 1990-talet visade att de var mellan 80-100 000 djur, idag borde de vara kring 120 000, säger han.

De norska bävrarna sprider sig nu även utanför norden, just nu håller man nämligen på att planera in norska bävrar på Skottland där dom varit utrotade sen 1600-talet. Fyra bäverfamiljer som suttit i karantän i England skall för en prövotid på fem år sättas ut i västra Scottland.

 

Den största anledningen till att man vill ha tillbaka bävrarna i Scottland är att deras framfart gagnar många andra arter och skapar bra förutsättningar för tillexempel fåglar och insekter. I över 15 år har Scottish Wildlife Trust och The Royal Zoological Society of Scottland jobbat med utplanteringen av bäver. Motståndet kommer framförallt från markägare som är oroliga för att bävern kommer att ställa till problem för bland annat jord och skogbruk.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".