Europeiskt honungsbi suger nektar. Foto: John Severns
VETANDETS VÄRLD, MÅN 22 JUNI

Honung - en huskur med potential

I många tusen år har människor plundrat binas bon på honung. Den används som skönhetsmedel, som smaksättning på mat och dryck, och till att lindra och bota. I många fattiga delar av världen används färsk honung fortfarande, i brist på antibiotiska läkemedel, för att läka sår och brännskador.

- Vi har upptäckt en rik flora med goda mjölksyrabakterier i färsk honung, och letar vidare efter fler vetenskapliga belägg för honungens hälsobringande effekter, säger Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez, doktorer i livsmedelsteknologi vid Mikrobiologiska laboratoriet vid Lunds universitet.

De forskar intensivt kring honung, som fungerar som både prebiotika, probiotika och antibiotika. Men är du förkyld ska du inte doppa ner skeden med färsk honung i varmt vatten eller varm mjölk - för då tar du kål på nyttigheterna!

Ylva Carlqvist Warnborg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".