VETANDETS VÄRLD, MÅN 20 JULI

40 år sedan första månlandningen

Idag är det, räknat med amerikansk tid, exakt 40 år sedan Neil Armstrong och Edvin "Buzz" Aldrin som första människor landade på månen. USA vann därmed kapplöpningen till månen, efter att ha förlorat mot Sovjet både i kampen om första satelliten och om första människan i rymden.

– Jag önskar att jag kunde säga att det var vetenskapen som drev fram den fantastiskt snabba tekniska utvecklingen på 1960-talet. Men sanningen är att det var maktkampen mellan öst och väst som gjorde att drömmen gick i uppfyllelse. Vid den här tiden var framtidstron och optimismen enorm, och man trodde säkert då att vi skulle ha nått längre ut i rymden än vi har idag, 40 år senare, säger Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs universitet.

Månen förblir högintressant för oss människor. Nationer som USA, Ryssland, Kina, Japan och Indien, liksom det europeiska rymdsamarbetet inom ESA, har planer på att åter skicka människor till månen inom ett par decennier.

– Det finns många skäl att återvända till månen. Bland annat finns där helium tre, en isotop som skulle kunna bli bränslet i nästa generations kärnreaktor. I framtiden blir det nog möjligt och lönsamt att transportera hit det för att lösa jordens energiproblem, säger Johan Warell, astronom vid Uppsala universitet.

Ylva Carlqvist Warnborg
vet@sr.se