Språkmonumentet i Paarl, Sydafrika Foto: Erik Alexandersson.
VETANDETS VÄRLD, MÅ 7 SEP

Från förtryckarspråk till brobyggare

Afrikaans Började växa fram i slutet av 1600-talet ur den nederländska som det holländska nybyggarna hade med sig när de koloniserade södra Afrika. Det är det yngsta germanska språket. För den vita nationaliströrelsen som styrde Sydafrika mellan 1948 och 1994 var afrikaans en viktig identitetsbärande kraft, vilket gick ut över de svarta och färgade befolkningsgrupperna.

- En av förtryckets främsta symboler, säger historieprofessorn Hermann Giliomee när han beskriver språket under apartheidtidens mörkaste dagar på 70- och 80-talet.

I dag, 15 år efter de första demokratiska valen har afrikaans lyckats skaka av sig de värsta associationerna till apartheid och fungerar istället som en brobyggare mellan de olika folkgrupperna. Men hur skiljer det egentligen från nederländska? Och varför har det överhuvudtaget uppstått?

Tor Billgren
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".