1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
VETANDETS VÄRLD, TIS 20 OKTOBER

Darwins fotograf

Charles Darwin arbetade mot slutet av sitt liv tillsammans med den svenske mästerfotografen Oscar Gustav Rejlander, som var extremt duktig på att ta bilder som väckte både känslor och moraliska samvete.  Det passade när Darwin ville göra sin bok om känslor. Men Rejlander är också en gåta. Ingen har kunnat hitta honom i de svenska källor där han borde finnas om hans egna utsagor om sin bakgrund stämde.

Under 1870 samarbetade Charles Darwin med den svenske fotografen Oscar Gustav Rejlander, som hölls för att vara en av de allra främsta. Fotografiens genombrott i England skedde under mitten av 1800-talet, då bilden lanserades på bred front i brittisk dags- och veckopress.

Rejlander betraktades som en mästare på att med kraft väcka betraktarens känslor och moraliska samvete, genom att skickligt återge människors sinnestillstånd, ansiktsuttryck och kroppsspråk. Och när Darwin arbetade med sin bok om "Känslornas uttryck hos människor och djur", stod ansiktet, ansiktssuttrycken och kroppsspråket i centrum.

Så gick det till när Darwin och Rejlander fann varandra.

Sverker Sörlin, professor på  KTH, och Leif Wigh, intendent Moderna Museet medverkar båda i programmet.

Staffan Forssell
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".