VETANDETS VÄRLD, MÅN 26 OKTOBER

Orkidéernas hemliga sexliv

Den som först kartlade orkidéernas hemliga sexliv var Charles Darwin. En stormrik person som tillsammans med sin bror Erasmus spelade med järnvägsaktier på Londonbörsen. Darwin var inte fast anställd utan frilansforskare och hade därför inga labb- och forskningsassistenter. Så han gav sina barn, släktingar och tjänstefolk olika uppdrag. Och naturligtvis fick han alla frön och blommor från världens alla hörn av sina vittberesta vänner.

Vi träffar svenska Darwin- och orkidéekännare och beger oss slutligen till den lilla ön Chios i den grekiska övärlden där 86 av Europas 100 orkidéer blommar, för att den märkliga Kung Ferdinands orkidé.

 Medverkar i Vetandets värld gör Sverker Sörlin, KTH, Stockholm, Jesper Kårehed, Botaniska Trädgården Uppsala, Lars Gunnar Reinhammar, Bergianska Trädgården i Stockholm, ElseMarie Fries, Naturhistoriska Riksmuseet, Mike Taylor, Liverpool World Museum och Pantelis Saliaris, University of the Aegean, Lesbos.

Staffan Forssell
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".