VETANDETS VÄRLD, TIS 3 NOV

Hur var namnet?

Man är vad man heter - eller hur? Enligt etnologen Charlotte Hagström i Lund är våra namn mycket viktiga för oss alla och en stor del av vår identitet. Maja, Lucas, William, Julia och Oscar är populära namn som många barn döps till i år.

- Namn är jättespännande tycker jag, en så kallad "cultural universal" - oavsett var och när vi fötts i världen har vi alla fått namn som helt ofrivilligt ger alla omkring oss associationer, föreställningar och tankar om vilka vi är. De flesta av oss är inte bara namnbärare utan också namngivare - vi ger namn åt våra barn, våra hundar och ibland åt våra ägodelar, säger Charlotte Hagström, etnolog vid Lunds universitet. 

Men alla är inte nöjda med sina för- och efternamn, så alltfler tar chansen att byta.

- Vi märker ett kraftigt ökat intresse för att byta namn. Till stor del handlar namnbyten om en individualiseringsprocess, och i Sverige finns goda chanser att få byta namn - men också klara hinder som stoppar vissa ansökningar, säger Mattias Benke på sektionen för personnamn vid Patent- och registreringsverket.

Programmet är en repris från maj 2009.

Ylva Carlqvist Warnborg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista