Vårdkvaliteten blir bättre med eget rum. Foto: SVT Bild
VETANDETS VÄRLD, ONS 11 NOVEMBER

Nu får fler patienter eget rum

En studie från Visby lasarett visar att vårdkvaliteten blir bättre om patienten får ha eget rum. Nu byggs fler sjukhus om så att patienterna inte ska behöva dela sal.  

Visby lasarett var först i Sverige med enpatientrum. Det var för tio år sedan. Då diskuterade vård-Sverige fördelarna med enkelrum. Men sjukhusen behöll flerbäddsrummen vid om- och tillbyggnader. Tills nu. En orsak till att enkelrum byggs igen är att smittspridningen på sjukhusen minskar.

Inom Borås sjukhus ska en ny vårdbyggnad med enkelrum och högteknologisk vård stå klar vid årsskiftet. Nästa höst ska en vårdbyggnad med enpatientrum vid centrallasarettet i Västerås vara färdigbyggd. Karolinska sjukhuset i Solna ska utrymmas och det nya Karolinska som ska byggas kommer att ha enkelrum för alla inneliggande patienter. Klinikgränserna där ska rivas. Då slipper patienterna gå runt till olika specialister, de kommer istället till patienterna. Projektledaren och överläkaren Erland Löfberg berättar om hur nya Karolinska kommer att förändra vården. Och sjuksköterskan Barbro Ronsten talar om sin forskning om Visby lasarett, som visar att patienter i enkelrum får bättre vård och tillfrisknar snabbare än de i flerbäddsrum.

Lillemor Lagerdahl
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".